Oppositionen lovar bättre vård

Strama tyglar men ändå bättre för patienterna. Det lovar oppositionen i landstinget Västmanland i sin plan för de kommande fyra åren som presenterades idag.

Det är första gången som de fem oppositionspartierna går fram med en gemensam plan.

Inger Elison är oppositions-landstingsråd för centerpartiet. Så här beskriver de viktigaste skillnaderna mellan oppositionena plan och den plan som den sittande majoriteten, socialdemokraterna och vänsterpartiet, presenterade förra veckan:

- Vi öppnar för andra alternativ i vården. Det är till exempel viktigt för oss att det finns ett familjeläkeri som verkligen fungerar och som inte krånglar med upphandling och att människor blir utan familjeläkare, säger Inger Elison.

Din hälsa - vårt mål. Under den parollen presenterade den samlade landsingsoppositionen, det vill säga centerpartiet, folkpartiet, kristdemokraterna, miljöpartiet och moderaterna, sin plan för hur landstinget ska skötas om de får makten efter valet i höst.

Oppositionen betonar att landstinget har mycket dålig ekonomi, och att de att nästa mandatperiod präglas av sträng budgetdiciplin. Samtidigt ska man utnyttja resurserna bättre än vad den nuvarande majoriteten har lyckats med.

- Det man måste se till att använda resurserna på allra bästa sätt, att få ut mer vård ur varje skattekrona, säger Magnus Edlund, oppositionsråd för moderaterna.

Trots den starma ekonomin vill oppostionen förbättra vården på vissa ”bristområden” som det heter i planen. Det man vill satsa på är att förbättra folkhälsan, tryggheten och tillgängligheten, psykvården och vården av äldre.

Men hur ska man lyckas med det här under de strama ekonomiska förutsättningarna? Det här är oppositionens medicin:

- Vi kan hoppas på att det äntligen blir mer jobb och då kommer det in mer skattepengar som vi kan satsa, säger oppositionsrådet Magnus Edlund (m).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".