Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bilhandlare fick fängelse för fusk

En 56-årig bilhandlare från Västerås dömdes idag till nio månaders fängelse för grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Bakgrunden är en del tvivelaktiga bilaffärer han sysslat med i sitt bolag.

Det handlar om import av bilar, närmare bestämt 71 stycken, främst från tyska bilhandlare. Bolaget har beställt, betalat och fått bilarna levererade till sina lokaler i Västerås.

Inget konstigt alls, så här långt.

Men sedan har västeråsaren tagit kontakt med olika privatpersoner, som kommit till bilfirmans kontor och skrivit på två olika handlingar. Ett inköpskvitto där det ser ut som om det var privatpersonen som köpt bilen från den utländska bilhandlaren. Och sedan ytterligare ett kvitto som visar att han eller hon sålt bilen vidare till västeråsföretaget.

På så vis såg det ut som om det var privatpersonerna som importerat bilarna, och sedan sålt dem vidare till västeråsföretaget.

Men i själva verket såg de inte ens bilarna, däremot fick de pengar för sina tjänster - runt 500 kronor per skenaffär.

Så gick det alltså till i 71 fall och det erkänner den 56-årige bilhandlaren.

Han berättar att han efter en tid till och med kontaktades av frivilliga som gärna ville tjäna pengar genom att skriva under köpehandlingar.

Enligt västeråsaren hade han aldrig för avsikt att dölja något, utan trodde att det var lagligt att importera bilar och bokföra dem på det här viset.

Han säger att han gjorde på det här sättet för att det slippa de hårdare besiktningskraven som gäller för företagare’. Det var krångligare och tog längre tid på bilbesiktningen om man hade importerat en bil som näringsidkare än om en privatperson importerat bilen.

Men skenaffärerna hade betydelse för beskattningen också, och efter en revision upptaxerade Skatteverket bolaget, och därefter gick bilfirman i konkurs 2004.

Idag dömde Västmanlands tingsrätt den 56-årige bilhandlaren från Västerås till nio månaders fängelse, för grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Dessutom får han tre års näringsförbud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".