Grodor hindrar byggplaner i Västerås

Närboende och många andra har protesterat mot att man vill bygga på det omtyckta friluftsområdet Djäkneberget och nu har även länsstyrelsen gått emot byggplanerna. Man befarar att Djäknebergets unika grodor är hotade.

- I vårt planförslag så fanns det en god ambition att visa hur man skulle kunna skapa nya övervintringsplatser inne i Djäknebergssparken för grodpopulationen men det kanske inte var tillräckligt och där måste vi fördjupa våra kunskaper och vi måste också diskutera med länsstyrelsens naturvårdsexperter, säger stadsbyggnadsdirektör Göran Dangemark till P4 Västmanland.

Det är Aroseken som vill bygga 36 bostäder i gamla vattentornet samt 36 radhuslägenheter i anslutning till vattentornet.

Men det är inte bara det unika grodbeståndet som länsstyrelsen är oroad för. Länsstyrelsen anser att Djäkneberget är ett kulturhistoriskt värdefullt område av riksintresse och i sådana områden måste man bygga varsamt. Tidigare har det här gällt bara de centrala delarna av Västerås.

- Normalt sett så ger länsstyrelsen synpunkter på vad de tycker. I det här fallet, om det nu finns riksintressen, är länsstyrelsen en viktig aktör att föra en dialog med och vår förhoppning är på något sätt att vi ska hitta en öppning och nyckel till hur vi kan föra en konstruktiv dialog med länsstyrelsen om kulturmiljön där upp och även om grodpopulationen, säger Göran Dangemark.

Nu ska Västerås stad försöka komma överens med länsstyrelsen om hur man kan bygga på Djäkneberget så att man skyddar både grodorna, naturvärde och kulturmiljön.

Göran Dangemark tror att bygget kommer att förverkligas trots protester. Det här är inte första gången som byggplaner orsakar protester i Västerås.

- Det är lätt att glömma bort att t ex i början av 1990-talet hade vi över 10 000 namnunderskrifter och oerhört kraftfulla protester när vi skulle starta bygget på Öster Mälarstrand. Idag tycker alla att det är jättefint därborta. Men det var som vi brukar kalla ”rätt tuffa planstrider” på den tiden och de dyker ju upp gång efter annan i olika frågor, säger Göran Dangemark, stadbyggnadsdirektör i Västerås, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".