Mottagarna av det pedagogiska priset

Duktiga pedagoger i Västerås prisade

Västerås pedagogiska pris för år 2006 dhar elats ut. Priset är på 25 000 kronor och går i år till en textilslöjdslärare på Skallbergsskolan och SOL-gruppen vid Wenströmska gymnasiet.

Det är Västerås stad som har inrättat ett årligt pris för att uppmärksamma och ära framstående pedagoger i Västerås.

Pristagaren Margareta Norin-Forslund är textilslöjdslärare på Skallbergsskolan, men också kvinnan bakom skolträdgården Nunnelunden, där alla elever får vara med och arbeta som en del av sitt lärande.

I SOL-gruppen - som står för Skriv- Och Lässvårigheter - vid Wenströmska gymnasiet ingår lärarna Pia Ax, Elisabeth Sjögren Wahlberg, Eva Åkerman och Louise Öhman.

De jobbar efter en metod där alla elever som börjar på skolan får genomgå ett test, där de med låga resultat fångas upp direkt. Sedan sätts massiva åtgärder in för att hjälpa eleven.

Metoden har använts sedan 1996 på Wenströmska, men är i övrigt inte så vanlig på gymnasie-skolan.

Juryns motivering, Margareta Norin-Forslund

”Margareta Norin-Forslund får det pedagogiska priset för sitt entusiastiska, framgångsrika och mycket uppskattade arbete med planering och uppbyggnad av den levande skolträdgården Nunnelunden, där alla eleverna får odla och experimentera som en del av sitt lärande.

Arbetet med skolträdgården sprider sig även utanför skolan genom att eleverna t ex säljer produkter på höstmarknaden, har kontakter och utbyte med olika lokala trädgårdsföreningar, Mälardalens högskola och lantbruksuniversitetet i Uppsala.”

Juryns motivering, SOL-gruppen

”SOL-gruppen får det pedagogiska priset för sitt framgångsrika och uppskattade arbete med ungdomar som har läs- och skrivsvårigheter.

SOL-gruppen erbjuder individuellt anpassad kompensatorisk hjälp i klassrummet såväl som individuell specialundervisning. SOL-gruppen utgör ett stöd för all personal i skolan och sprider också sina erfarenheter och metoder till andra som arbetar med samma utmaning.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".