Ökad risk för matförgiftning

Livsmedelsverket varnar nu för att nya tillagningsmetoder ökar risken för matförgiftning. Ny matlagningsteknik kräver större noggranhet och kunskap - och har man inte det kan man bli förgiftad, det säger Mikrobiologen Per Norberg vid Livsmedelsverket till P4 Västmanland.
Det är maten som är tillagad enligt den så kallade souce-videmetoden som vid felbehandling ökar risken för förgiftning. Det går till så att maten vakuumförpackas och värms upp för att sedan snabbt kylas ner igen. En teknik som kräver precision för att inte smaken och kvaliteten ska försämras. Men den största faran uppstår om maten förvaras i temperaturer över fyra grader i affären eller hemma i kylskåpet, eller om maten värms upp för dåligt när den ska ätas. Varje dag insjuknar ca 750 personer i Sverige av den mat som tillagats i något av landets storkök. 500 000 blir matförgiftade varje år, varav hälften av mat som ätits utanför hemmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".