Nya medborgare välkomnas med ceremoni

Idag firar vi nationaldagen som för andra gången i historien är en allmän helgdag. Och i Västerås blir den här dagen extra speciell för nya svenska medborgare.

I samband med nationaldagsfirandet delar nämligen Västerås stad för första gågen ut diplom till kommuninvånare som blivit svenska medborgare under förra året.

Och att man valt att göra det här just den här dagen har en extra betydelse: det menar Marita Öberg Melin, vice ordförande i kommunfullmäktige som delar ut hedersdiplomen idag:

- Jag tror det kan vara lite symboliskt också. En nationaldag är ju en hyllning till vårt land och just att de har valt då att flytta till det här landet - jag tycker att det känns rätt att det är just på nationaldagen. Det är en hyllning, säger hon.

Athir Tarish är en av de västeråsare som fått inbjudan till stadshuset för att ta emot ett diplom och fira sitt svenska medborgarskap - men han tänker utebli.

- Att uppmärksamma de nya svenskarna på det här sättet är en fin gest men det räcker inte, säger han:

- När jag tänker efter så skulle jag önskat mig att Västerås stad och andra myndigheter satsade mera på att man på riktigt välkomnar de nya svenskarna i Sverige. Jag tycker att det här är mer ett PR-projekt, säger Athir Tarish.

Men vad hade han önskat sig istället?

-Mera verkligt jobb på att minska - eller i alla fall försöka minska - diskrimineringen mellan invandrare och om man säger så här: ”riktiga svenskar”. Det behövs mycket för att ändra på framförallt attityder. Det säger Athir Tarish, en av västeråsarna som blev svensk medborgare förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".