Skattesänkning i förslag från Västeråsopposition

Idag presenterade Västeråsalliansen sin alternativa budget. De fyra borgerliga partierna tillsammans med miljöpartiet har lagt fram samman en gemensam budget.

- Fokus i budgeten ligger på arbete. Det ska satsas på ett jobbcentrum som ska hjälpa arbetslösa in i arbete och så ska det bli lättare för företag som ska slippa onödig byråkrati för att underlätta deras utveckling, säger moderaternas Elisabeth Unell.

Andra områden som prioriteras är vård och omsorg och två prioritetsgrupper är då äldre och funktionshindrade.

De satsningar i budgeten som Andreas Porswald (mp) är mest nöjd med å miljöpartiets vägnar är ett förslag som säger att ungdomar ska kunna åka på halvt pris i kollektivtrafiken fram till 19 år istället för som det är nu till 16. Dessutom säger förslaget att det ska satsas på parker och en bättre miljö i staden.

- I övrigt ligger fokus på arbete, säger Elisabeth Unell (m).

Men kommunalrådet Ulla Persson (s) är inte imponerad av oppositionens budgetförslag.

- Lite hastigt räknat så är över 99 procent av oppositionens budget likadan som vår. Av en budget på drygt fem miljarder kronor har de prioriterat 20 miljoner annorlunda, det är mindre än en halv procent, säger Ulla Persson.

Den väsentligaste skillnaden mellan de olika budgetarna tycker Ulla Persson är att Västeråsalliansen vill vänta till i november med att fatta beslut när det gäller skattesatserna.

En viktig sak som Västeråsalliansen själva poängterade var att de ska föra en tydligare dialog med västeråsarna och att de ska bli bättre på att lyssna på deras idéer. Ulla Persson säger i sin tur att det inte alls är något majoriteten sätter sig emot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".