Säkerheten viktig i studentkortegen

Sjung om studentens lyckiga dar. Ja, i dagarna färdas återigen hundratalas nybakade studenter på gatorna runt om i länet i diverse utsmyckade fordon. Men att färdas på ett lastbilsflak- eller andra flak är inte riskfritt. Förra året skadades tre studenter från Hässlögymnasiet i Västerås när de föll från ett lastbilsflak och förra veckan hände en liknande olycka i Stockholm.

Och säkerhetstänkandet har ökat inför årets studentkortege.

Det menar man på Edströmska gymnasiet i Västerås där Kristian Pellas, en av de nya studenterna, tillsammans med andra har hållit på att göra i ordning studentekipaget:

- Ja, nu har vi satt upp lite extra höga lämmar för att vi inte ska kunna ramla av. Vad är de? En och trettio höga, det är för säkerhetens skull, säger Kristian Pellas till P4 Västmanland.

Men är det extra viktigt med säkerheten just för att Kristian med sina kamrater går på en transport- och fordonsteknisk utbildning?

- Ja, vi lär ju tänka på vår utbildning så det är inte så jäkla bra om vi kommer med de sämsta fordonen så. Vi måste ju visa att vi kan också, säger Kristian Pellas, som tar studenten på fredag.

Mer marginal på flaken

Olyckan som inträffade förra året med elever från Hässlögymnasiet har påverkat säkerhetstänkadet. Det säger också Leif Hallin, utbildningsledare på Edströmska gymnasiet.

- Det har det faktiskt gjort med tanke på att vi gör så här en liten buffert i bakändan. Om det skulle hända någonting så finns det flak kvar utanför räcket. Men vi har varit ganska benhårda på det här så vi gör en besiktning på alla fordon innan de får åka härifrån, säger Leif Hallin.

- Vi har också personal som kör fordonen och sedan har vi kommunikation mellan flaket och hytten så att de kan prata med varandra hela tiden. Dessutom har vi årskurs två-elever som också är engagerade i fordonen så jag är inte alls orolig. Det kommer att gå bra, säger Leif Hallin, utbildningsledare på Edströmska gymnasiet i Västerås till P4 Västmanland.

Mer om säkerheten i samband med stundentkorteger kan du t ex läsa på Vägverkets hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".