Kriminalvårdsutbildningen hålls på Sala lasarett

Elever tar examen från unik kriminalvårdsutbildning

Nu i dagarna tar den första kullen vid kriminalvårdens utbildning i Sala examen.

Utbildningen är ovanlig eftersom så många som 84 personer utbildats samtidigt som sedan också ska jobba på samma arbetsplats - nämligen det nya storfängelset i Sala.

Tre våningsplan högst upp i Sala lasarett och den gamla personalmatsalen tar man i anspråk för utbildningen, och projektledaren Marie Kressin visar runt i lokalerna.

- Vi har försökt göra det så bra som möjligt med tanke på att det är ett sjukhus och inte en skola, säger hon.

Här finns grupprum för de olika grupper som kursdeltagarna delats in i. Det finns matsal, fikarum, läsesalar och föreläsningssalar. De sistnämnda ligger i den gamla personalmatsalen.

- Där övar en grupp personsök idag, med hundar. Salberga har en hund, Laika, och sedan har vi lånat in en hund från Hällby. Sedan får frivilliga elever ställa upp och spela klienter (kriminalvårdens namn på de intagna) i olika påhittade situationer, berättar Marie Kressin.

Från sjätte våningen har man en fantastisk utsikt och eleverna kan bland annat följa hur deras arbetsplats på Salberga växer fram när de sitter och pluggar.

84 personer är det i den första gruppen som genomfört 14 intensiva veckors utbildning. Sammanlagt ska nära 200 personer utbildas innan anstalten tas i bruk våren 2007.

Mycket i utbildningen bygger på rollspel. Bland annat har kopior på celler byggts i sjukhuskorridoren. Kriminalvården har den senaste tiden fått kritik för att onödigt våld används och Marie Kressin berättar att frågor om konflikthantering och hur man kan lösa krissituationer på bra sätt går som en röd tråd genom utbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".