Det är vanligt med langning i länet

Lätt för ungdomar att få tag på alkohol

Idag är det skolavslutning för många i länet, och en stor festdag.

Trots att de flesta som slutar skolan inte har åldern inne för varken krogen eller systembolaget, så är det många som firar med alkohol.

- Det är typ fester hela tiden, och mycket alkohol och så, säger en blivande student som vill vara anonym.

En annan blivande student berättar att det är lätt att få tag på alkohol. Han säger att han kan fixa alkoholhaltiga drycker på en timme, kontakter har han genom en klasskompis. Han berättar också att de som förser honom med sprit tjänar pengar på det, genom att lägga på en summa på inköpspriset.

I Västerås pågår flera kampanjer mot langning, och en av dem som arbetar med det här är Lena Nyman, som är samordnare för alkohol- och narkotikaprevention i Västerås. Hon är inte förvånad över att det är så lätt för unga att få tag på alkohol.

- Vanligast är att de unga får spriten från sina föräldrar, antingen att de köper ut, eller att barnen snor sprit som finns hemma.

Men att unga har så lätt att få tag på sprit får också konsekvenser. Varje år kommer till exempel trettio ungdomar in till barnkliniken på Centrallasarettet i Västerås. Av dem är cirka hälften femton eller yngre.

Lena Nyman råder de unga att ta hand om varandra, och att inte lämna någon som är berusad, och hon uppmanar föräldrar att inte förse sina unga med alkohol alls.

- Man ska kan inte tro att om man ger de unga alkohol hemma, så dricker de inte mer ute sedan. Det ungdomar får hemma är endast fördrinken för resten av kvällen, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".