Slarviga poliser åtalas inte

Det blir inget åtal mot de västeråspoliser som av misstag släppte en misstänkt bedragare ur häktet i november förra året. En 23-åring satt anhållen i västeråshäktet i väntan på häktningsförhandling, men när han skulle hämtas till förhör en måndag fanns han inte kvar.
Det visade sig senare att en polis av misstag hade undertecknat ett frigivningsbeslut under helgen. Några dagar senare greps 23-åringen igen, och i januari dömdes han för omfattande bedrägerier. Men statsåklagare Bengt Kulin har nu alltså beslutat att inte väcka åtal mot någon av de poliser som var inblandade. - Det ligger slarv bakom den felaktiga frigivningen, men inte så allvarligt att det kan betraktas som brottsligt, säger åklagare Bengt Kulin till P4 Västmanland. Poliserna riskerar fortfarande disciplinära åtgärder, men beslut om det fattas av länspolisen, inte av åklagaren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".