Strid om vägskyltar till världsarv

I sju år har Fagersta kommun ansökt om att få sätta upp vägskyltar med anledning av att Engelsbergs bruk kom med på världsarvslistan år 1994. Men varje gång har remissinstansen Vägverket sagt nej till skyltarna. I maj ansökte kommunalrådet Stig Henriksson igen, och återigen föreslår Vägverket att länsstyrelsen säger nej.
Vägverket anser att skylten är en hybrid mellan reklam- och vägvisningsskylt, och dessutom att den är felplacerad. - Det är egendomligt; kring andra platser på världsarvslistan har skyltar kommit upp betydligt snabbare, säger Stig Henriksson till P4 Västmanland. Hos Vägverket har man hakat upp sig på den lilla Världsarvssymbol som Stig Henriksson vill ha med på skylten. Den symbolen blir nämligen inte godkänd förrän nästa år, trots att den enligt Stig Henriksson finns med på skyltar i andra världsarvsområden. Nu hoppas Stig Henriksson att länsstyrelsen ger tillstånd till skyltarna, trots det negativa remissvaret från Vägverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".