Trimmade mopeder ökar - "Allvarligt" säger polisen

Fler än varannan ung mopedist i länet kör trimmat. Det visar trafikpolisens kontroller på flera orter i länet under maj månad.

Det är en ökning jämfört med hösten förra året. Av 50 kontrollerade mopeder i maj var 28 trimmade. Den snabbaste gjorde 69 km/tim.

Och det här är allvarligt - menar polisen - mot bakgrund av att 15 olyckor med personskador inträffat hittills i år och hela 81 olyckor totalt förra året.

- Resultatet visar vikten av att göra regelbundna kontroller. Målet är att minska antalet olyckor och höga hastigheter utgör ökade olycksrisker. Vi får också dagligen samtal från allmänheten som ber oss komma och stoppa buskörning i olika bostadsområden. Det är därför samtidigt en viktig trygghetsfråga. Det säger Jörgen Bergfasth, chef för Trafikpolisen i Västmanland.

I vår har trafikpolisen genomfört dolda kontroller för att hindra att de som har trimmade mopeder förvarnats och kunnat hålla sig undan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".