Sommarstängningar skapar stress för barnmorskor

Under sommaren stänger länets ungdoms-mottagningar, där ungdomar upp till 20 år får gratis hjälp med rådgivning och recept. I stället skickas ungdomarna till familjeläkare eller barnmorske-mottagningar, och det skapar ett stort tryck på barnmorskorna.
På barnmorskemottagningen i Sala arbetar Inger Wigelsbo och Vera Blennerhasset-Olsson. De får minst ett tidsbokat besök extra dagligen när ungdoms-mottagningen stänger. Dessutom är lasarettets gynekologiska mottagning stängd. När alla tider är bokade, och ungdomar och turister i akut behov av p-piller spontant droppar in i väntrummet, får Inger Wigelsbo och Vera Blennerhasset-Olsson jobba in rasterna för att hinna med. - När de har fått slut på sina P-piller vill de ha hjälp direkt, och det måste de ju få. Inger Wigelsbo säger till P4 Västmanland att hon önskar att semestrarna planerades så att ungdoms-mottagningarna kunde ha öppet åtminstone deltid.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".