Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hett möte om Bjurhovdas framtid

Idag ordnar Hovdakooperativet ett stormöte om det nya centrum som planeras på bostadsområdet Bjurhovda i Västerås.

Mötet handlar speciellt om allaktivitetshusets placering där kooperativet och stadens politiker och tjänstemän har olika uppfattningar.

Västerås stad vill bygga huset på den nuvarande skolans plats mitt i centrum medan kooperativet vill att allaktivitetshuset placeras nära Bjurhovdavägen vid det nya centret.

- Vi är fullständigt överkörda. Istället för att vara samarbetspartner så har vi blivit en motpartner, säger Jim Köhlström från Hovdakooperativet i Västerås till P4 Västmanland.

Hovdakooperativet bildades för sex år sedan för att främja demokratin och förnyelsen på Bjurhovda och Brandthovda i Västerås. Det är boende, näringsidkare och föreningar på området som är medlemmar. En viktig fråga är placeringen av ett nytt allaktivitetshus.

Hovdakooperativet vill att huset ska finnas vid nya Bjurhovda centrum. Men politiker och tjänstemän vill bygga huset i gamla Bjurhovda centrum.

Att de beslutande inte vill lyssna på de boende, har sina orsaker, menar Jim Köhlström från Hovdakooperativet:

- Vi har kommit över en uppgörelse mellan Centrumkronan och Västerås stad. För det första står det i avtalet att Västerås stad med våra skattemedel går in och hyr tomma lokaler i Bjurhovda gamla centrum. Man har också i avtalet gett Centrumkronan förköpsrätten till tomtmark vid nya centrum. Så vi tror oss veta att man har målat in sig i ett hörn för det här avtalet.

- Avtalet skrevs i juni 2004 och vårt arbete började i november 2004. Så under alla möten vi har haft så har det suttit tjänstemän med som har vetat om det här avtalet men förnekat det och förnekar det än idag. Det är det här vi ska klargöra ikväll, berättar Jim Köhlström, sekreterare i Hovdakooperativets styrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".