Politiker reagerar mot att Arboga förbigås i försvarsbeslut

Arbogas kommunalråd, socialdemokraten Olle Ytterberg, beklagar att man tycks gå miste om ännu en stor etablering i staden.

Som vi berättat tidigare verkar det inte bli någon etablering i Arboga av Försvarets centrallager.

Utredningen föreslår istället Örebro eller Nyköping som centralort.

Kommunalrådet Olle Ytterberg säger att det är olyckligt.

- Vi har varit två ett antal gånger, och tvåa räknas inte i sammanhangen, säger han.

Ytterberg säger att Arboga har en bättre utbyggd infrastruktur och kan erbjuda kostnadseffektiv etablering, på ett helt annat sätt idag än för ett par tre år sedan. Han påpekar också att Arboga är en av de största orterna för försvarsmaktens logistik, och att det hade varit lyckat om ett centrallager förlades till staden.

Han tror att det bara är en fråga om tid innan en stor etablering kommer till Arboga som kan ge jobb och inkomster till staden.

- Det pågår hela tiden diskussioner med olika aktörer, och såna här saker tar lång tid att driva igenom, men ju förr desto bättre, säger Olle Ytterberg.

I den här frågan har nu också Jörgen Johansson, riksdagsman från Arboga, agerat. Han har under tisdagen lämnat in en interpellation i riksdagen där han frågar försvarsministern Leni Björklund om hon är beredd att ta regionalpolitisk hänsyn när beslutet fattas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".