Förskollärare i mataktion i Köping

Förskolelärare och barnskötare i Köpings kommun har inlett en mataktion i protest mot att de måste betala för lunchmaten när de äter med barnen. En veckan framåt kommer de därför inte äta själva under lunchen.

- Vi protesterar mot att vi måste betala för att utföra vårt arbeta. Vi vill ju vara en förebild för barnen, att smaka på varje sak, och det kan ju jag vara som pedagog när jag själv gör det, säger Jenny Kvist, förskolelärare på förskolan Trollsländan i Köping.

331 000 kronor skulle de här fria pedagogiska luncherna kosta, men ändå menar Roger Eklund, ordförande i skolnämnden att de pengarna måste tas någon annanstans ifrån, och den frågan ska utredas. Dessutom vill han se hur man har löst frågan i andra kommuner.

- Förskolan vill ju gärna jämföra sig i skolan, och i skolan väljer man ut några som äter med barnen. För det är ju inte säkert att alla måste äta med barnen, en del kan vara med och jobba och äta lunch senare.

Men förskolelärarna menar att måltiderna är en del av deras jobb, och att yngre barn kräver i högre grad att läraren är en aktiv pedagog under måltiderna.

- Jag blir ju en förebild för barnen när jag äter samma sak som dem, menar Jenny Kvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".