Västerås flygplats välkomnar anmälan till EU

Västerås flygplats välkomnar den anmälan till EU-kommissionen som SAS gjort. I anmälan menar SAS att Västerås flygplats snedvrider konkurrensen då man tar lägre avgifter av lågprisbolaget Ryanair än av SAS. Göran Jansson, vd för Västerås flygplats, säger att man erbjuder de båda flygbolagen två helt olika tjänster och därför tar olika mycket betalt, men han välkomnar trots det en granskning av EU-kommissionen.
- Vi välkomnar en prövning så att vi får den här situationen utredd, så att vi slipper ha det här svävande i luften huruvida det är ett brott mot konkurrenslagstiftningen eller inte. I våras anmälde SAS Västerås flygplats till konkurrensverket. Där ville man få prövat om flygplatsen uttnyttjat sin dominerande ställning då man tagit lägre avgifter av Ryanair än av SAS. Men konkurrensverket beslutade att inte ta upp fallet eftersom man ansåg att det inte fanns tillräckliga skäl. Trots att SAS i höst kommer att sluta flyga från Västerås flygplats vill man få saken prövad i EU-kommissionen. - Orsaken är att det här är en del av en längre process, säger Ulf Thorné, presschef på SAS. Han tror även att EU-kommissionen väljer att behandla anmälan, eftersom två liknande fall i Belgien och Tyskland även är aktuella.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".