Männen dominerar i moderaterna

Det är männen som dominerar på länets vallistor till kommunerna, och störst är dominansen på moderaternas listor. Två tredjedelar av moderaternas kandidater är män.

Ann-Kristin Ekman, en av de ansvariga i Västmanland för kvinnofrågor i moderaterna, säger att det viktigaste är att nå en ”sund balans” mellan män och kvinnor.

- Ambitionen är att få fler kvinnor, men det ska vara på kompetens, inte för könets skull för då är vi fel ute, säger hon.

Moderaterna tror inte på kvotering berättar hon, och betonar frihet och sund balans. Hon kan inte i siffror specificera vad det hon kallar sund balans innebär.

- Jag vill inte sätta en siffra, men det ska i alla fall vara mer än idag. Sedan får framtiden avgöra vad som kan vara sunt. Men att vara över 50 procent, att kvinnor skulle vara dominanta tror jag inte på heller, säger Ann-Kristin Ekman.

Kvinnorna dominerar inte vallistorna för något parti i länet. Lokala undantag finns men sammantaget utgör männen minst hälften av varje partis alla kandidater. Men männen är minst dominanta på listorna för miljöpartiet och vänsterpartiet, och lokala småpartier.

Inom moderaterna jobbar Ann-Kristin Ekman för Moderatkvinnorna genom interna utbildningar och nomineringsgrupper. Ann-Kristin Ekman säger också att goda förebilder är viktigt, som oppositionsrådet Elisabeth Unell i Västerås.

- Det finns mycket mer att göra, men det finns inget självändamål att satsa enbart på kvinnor, avslutar Ann-Kristin Ekman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".