Pengarna räcker inte till i Skinnskatteberg

Skinnskattebergs kommun får skarp kritik

Kommunstyrelsen i Skinnskatteberg hotas med att inte beviljas ansvarsfrihet efter årets verksamhet.

Det är revisorerna som i ett mycket tufft formulerat brev konstaterar att kommunledningen inte agerat tillräckligt kraftfullt för att förhindra en stort underskott i år.

Vi ser så allvarligt på situationen att vi utnyttjar vår initiativrätt, skriver revisorerna i brevet till politikerna.

Det är en mycket ovanlig åtgärd som Skinnskattebergs kommunala revisorer nu vidtar. Genom att utnyttja sin initiativrätt tvingar man kommunfullmäktige att begära av kommunstyrelsen att komma med förslag till åtgärder för att minska driftskostnaderna med 10 miljoner kronor för nästa år och att presentera en lösning som ger en budget i balans till årsskiftet. Allt detta ska ligga på fullmäktiges bord vid septembersammanträdet.

Men kommunalrådet Måna Mattsson som är ytterst ansvarig för den kommunala ekonomin i egenskap av ordförande i kommunstyrelsen tror inte det är möjligt att klara revisorernas krav.

- Nej det skulle få vådliga konsekvenser att skära ner nästa års budget med tio miljoner, säger hon.

Men samtidigt har kommunstyrelsen redan fattat en rad besparingsbeslut som kommer att märkas i höst och nästa år. Bland åtgärderna är att lägga ner arbetsmarknadsenheten och säga upp den personalen.

Om hon och övriga i kommunstyrelsen får ansvarsfrihet återstår att se då bokslutet för årets verksamhet presenteras i mars nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".