Krånliga regler för att resa med medicin

Reglerna för att resa mellan olika Schengenländer med narkotikaklassad medicin är för krångliga och borde ändras. Det anser Läkemedelsverket. Enligt dagens regler gäller det intyg man måste ha för att resa bara i trettio dagar, vilket innebär krångel för dom som reser ofta och hela tiden måste skaffa nya intyg, det säger Helena Kalles, apotekare på Läkemedelsverket till P4 Västmanland.
Sedan förra våren då Sverige inträdde i Schengensamarbetet har den som behandlas med narkotikaklassade läkemedel behövt ett intyg för att kunna ta med sig läkemedlet till ett annat Schengenland. Den första april i år blev det enklare att skaffa intyget. Tidigare var man tvungen att gå till läkare för att få intyg, numer kan man få det på apoteket. Men Helena Kalles, apotekare på Läkemedelsverket, säger till P4 Västmanland att reglerna fortfarande är byråkratiska och omständliga. Framförallt kritiserar hon det faktum att intyget bara gäller i trettio dagar. Det innebär att de som reser ofta måste skaffa nya intyg hela tiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".