Motstånd mot fossilgasledning i länet

Den tänkta fossilgasledningen genom åtta av länets kommuner får mycket omfattande konsekvenser för naturvårdsområden, våtmarker och för lantbruken som berörs.

Därför borde informationen om ledningen bli bättre, anser Vänsterpartiet i länet.

Även LRF, Lantbrukarnas riksförbund, går nu ut och varnar för gasledningen, och i Sala har kommunen redan sagt nej till ledningen.

Kommunalrådet Carola Gunnarsson i Sala är kritisk mot bristen på information från energibolaget EON som ska bygga gasledningen.

- Ja det här är en mycket stor fråga som kan vara svår att sätta sig in i, säger hon.

Carola Gunnarsson pekar på det faktum att LRF haft en kampanj mot gasledningen, som kommer att lägga en död hand över en 50 meter bred korridor där den går fram.

Västerpartiet konstaterar i sin kritik av energibolaget EON att många markägare kan drabbas av en svår baksmälla om man inte reagerar nu.

Vänstern har också varit ute och markerat vilken väg som bolaget vill dra ledningen, och när markägare sett det på ett mer konkret sätt och inte bara på ett kartblad, då har de reagerat med förfäran, enligt vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".