Kampanj ska minska olycksrisk för ungdomar

Många ungdomar skadar sig på sina sommarjobb. Därför har Arbetsmiljöverket i sommar en kampanj där de går ut och kontrollerar ungdomars arbetsmiljö.

Det har Arbetsmiljöverket gjort förr, men till skillnad från tidigare år koncentrerar de sig nu inte enbart på minderåriga, utan på alla ungdomar mellan 16 och 25 år gamla. Detta eftersom den åldersgruppen varit särskilt olycksdrabbad.

- Det är viktigt att man får en bra introduktion för de arbetsuppgifter man ska göra och att det finns en handledare som man kan vända sig till, säger Inger Persson, inspektör på Arbetsmiljöverket i Västerås.

Flest olyckor inträffar på arbetsplatser där maskiner är inblandade, men även de som arbetar på till exempel caféer bör ser upp, där är nämligen belastningsskador vanliga. Inger Persson påpekar också hur viktigt det är att den som arbetar använder sig av skyddsutrusning när det behövs i arbetet.

Varje år inspekterar Arbetsmiljöverket cirka 25 000 arbetsplatser över hela landet. Hittar de brister skriver de ett så kallat inspektionsmeddelande där de ställer krav på åtgärder.

Vid allvarligare regelbrott, som när en arbetsgivare låter en minderårig arbeta väldigt sent, kan det bli aktuellt med en polisanmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".