Färre väskryckningar i år

En tydlig minskning av väskryckningar kan nu märkas. Förra året anmäldes 19 väskryckningar fram till maj i Västerås och i år har det bara varit 10 anmälningar.

Det här är resultat av en medveten satsning som ungdomspolisen gjort för att minska ungdomsbrottslighet. Med i projektet har också varit att försöka minska personrån och klotter.

- Vi är mycket nöjda med resultatet säger chefen för ungdomspolisen Leif Flodberg. I april kunde vi slå till emot en ungdomsliga som legat bakom många av de här brotten och nu är flera av dem frihetsberövade.

För att de inte ska falla tillbaka och göra fler brott när de kommer ut kommer ungdomspolisen satsa extra på att försöka anpassa ungdomarna till ett liv på rätt sida om lagen.

Inför midsommar helgen varnas det från brottsförebyggande rådet om mycket brott och försäkringsbolaget IF gick nyligen ut med siffror som sade att var fjärde 18-årig pojke blivit utsatt för brott.

Leif Flodberg lugnar och säger att det brukar vara lugnt på midsommar i Västmanland och att det bara handlar om att vara lite försiktig, så är det en liten risk att råka ut för något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".