Västerås stad och landstinget tjänar på att Flexlinjen utökas

För att minska färdtjänstkostnaderna vill Västerås stad att fler ska välja den så kallade Flexlinjen, som körs med handikappanpassade minibussar.

Och för att få fler att ta Flexlinjen istället för en dyrare taxi utökar man i höst trafiken och sätter in tätare turer.

Och landstinget vill att även fler sjukresenärer väljer dom billigare bussarna istället för taxi.

-Det här är ju Västerås stads kollektivtrafik, det ingår ju i deras kollektivtrafikplan, så vi har ju inte några direkta kostnader utan vi för över våra resenärer och Västerås stad tar intäkten. Så vi missar en intäkt men vi missar också en högre kostnad, säger Denise Bergström, socialdemokratiskt landstingsråd till P4 Västmanland.

Flexlinjen har ett antal mötesplatser som trafikeras efter beställning i Samtrafiks beställningcentral. Flexlinjens handikappanpassade minibussar har hittills kört i centrala och östra Västerås men i höst kommer man att trafikera större delar av staden.

Och för att få fler sjukresensärer att ta flexlinjen istället för taxi sänker man kostnaden för den gruppen:

-Vi vet inte hur mycket vi kan spara med det här samarbetet men ju fler som åker med Flexlinjen och betalar 20 kronor till Västerås stad, desto färre åker taxi. En taxiresa kostar väldigt mycket pengar och kan vi då få ner kostnaderna i Västerås då får vi ju även ner kostnaderna totalt och då kan vi totalt sett även kanske förbättra för hela länet. Så det kan på sikt bli ”vinna-vinna-perspektiv” även för dem som inte bor i Västerås. Det säger Denise Bergström, socialdemokratiskt landstingsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".