Utredning om Västerås flyplats presenteras

Idag presenteras tjänstemannautredningen om framtiden för Västerås flygplats för ledamöterna i kommunstyrelsen.

Utredningen innehåller flera alterantiv för flygplatsen - från vidareutveckling till nedläggning.

Västerås flygplats vara eller icke vara har länge varit en het fråga i Västerås. De största diskussionerna uppstod nog i samband med avverkningarna på friluftsområdet Björnön.

Avverkningarna som startades i vintras var ett krav från Luftfartsverket för ökad flygsäkerhet och en förutsättning för att flygplatsen överhuvudtaget skulle få finnas kvar.

Samtidigt med det här har flygplatsen dragits med förluster och staden har fått pumpa in åtskilliga miljoner för att täcka förlusterna.

Och det här har varit två argument för att flygplatsen med tanke på närheten till Arlanda kunde lika gärna läggas ner.

Men flygplatsens försvarare har å sin sida hävdat att flygplatsen behövs, bland annat för att säkra en positiv näringslivsutveckling i länet.

Och för att få klarhet i flygplatsens betydelse anlitade Västerås stad en konsult som i vintras kom i sin rapport fram till raka motsatsen till vad flygplatsens försvarare hävdar.

Slutsatsen var att flygplatsen har ytterst liten betydelse för regionens utveckling.

Men den utredningen räckte inte för att politikerna skulle kunna fatta beslut flygplatsen framtid. Politikerna ansåg att konsultrapporten måste kompletteras innan ett beslut och idag presenteras de nya slutsatserna för kommunstyrelsen.

Men vad tjänstemännen kommit fram till vill de inte avslöja innan politikerna har fått ta del av de nya rönen.

Mikael Nilsson, VD för Västerås flygplats, som varit med och vidareutrett frågan om flygplatsen är företegen men säger i en kommentar till P4 Västmanland ”att han nog blir kvar ett tag till”.

Själva beslutet om flygplatsens framtid fattas av kommunpolitikerna i Västerås senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".