Lokala jordgubbar till midsommar!

Är det något som hör till midsommar så är det väl svenska jordgubbar. Inte heller i år ser det ut som att vi blir utan dem, men vill man ha västmanländska gubbar så får man hålla sig framme!

Den senaste veckans värme har gjort att man har fått fram väldigt mycket jordgubbar och det kommer inte att bli någon brist på svenskodlade jordgubbar enligt Calle Ericsson, jordgubbsodlare i Säby utanför Strömsholm. Men mängden lokala gubbar är begränsad.

- Vi är ju inte många odlare kvar i Västmanland, det är väl egentligen bara två stycken som odlar yrkesmässigt och det kanske rör sig om ett tusental liter. Mer blir det inte, berättar Calle Ericsson.

För ett tiotal år sedan var det drygt tio gårdar som odlade jordgubbar i större skala, men odlingen och även grossisterna har koncentrerats till södra Sverige, berättar Calle Ericsson. Handeln köper in därifrån och det blir svårt för mindre odlare att ta sig in på marknaden.

- Sen så har man börjat odla enbart på hållbarhet för att handeln kräver hållbara jordgubbar och då blir smaken lidande, säger han.

Calle Ericsson berättar att han föredrar de traditionella svenska sorterna med vad han kallar den unika svenska jordgubbssmaken men som har kortare hållbarhet. De långa dagarna i norr gör att jordgubbarna smakar mer ju längre upp i Europa de odlats. Men en del av hans odlingar upptas av en hållbarare sort.

- Jag brukar skoja och säga att den skickar jag till Stockholm, för stockholmarna vet ju inte hur en jordgubbe ska smaka, säger Calle Ericsson.

Själv vill han helst äta sina jordgubbar solvarma och precis som de är. Men så här i midsommartid kan de kräva lite socker eftersom de tidiga sorterna är lite surare, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".