Nu väntar tuffa tider för landstinget igen.

Pengarna sinar i landstinget

Landstinget Västmanlands ekonomi är ansträngd.

Ett tänkt överskott på närmare 100 miljoner kronor har krympt till femton miljoner och nu krävs krafttag för att få fason på ekonomin.

Dyra stafettläkare och en strid ström av patienter som med hänvisning till vårdgarantin söker sig till andra landsting för vård är några orsaker till dom höga kostnaderna.

En riktigt tung börda är de uteblivna intäkterna på 140 miljoner kronor när Heby byter län.

Ett tufft besparingspaket som genomfördes för några år sedan, då sjukhusen i Sala och Fagersta förvandlades till närsjukhus och skatten höjdes med 50 öre, rätade upp ekonomin. Men nu visar det sig att de positiva rapporterna var alltför luftiga.

Bara i år har ett förmodat överskott på närmare 100 miljoner förvandlats till blygsamma 15. Därför arbetar landstingsledningen med att få ner kostnaderna som annars riskerar att försätta landstinget ännu en gång i ekonomisk knipa. Bland annat skall man granska varför lasarettet i Köping står för en tredjedel av närsjukvårdens underskott. Och problemen med för långa köer till vården är ett annat exempel på hur pengarna bara rinner iväg.

30 miljoner kronor kostar utomlänssjukvården i år, dvs ersättningen till andra landsting för den vård de givit västmanlänningar som efter tre månaders väntan söker sig ut till andra landsting. Det anser landstingsledningen att man måste få stopp på.

Klarar inte landstinget Västmanland vårdgarantin kanske länsborna som väntar på vård kan stå ut med att vänta någon månad ytterligare för att få vård på hemmaplan, resonerar landstinget.

Stafettläkarna är en dyr lösning främst för familjeläkarorganisationen. Idag saknas runt 20 familjeläkare vilka då ersätts med just stafettläkare. Och trots uppgörelsen med landstinget i Uppsala län kommer länsbytet att kosta det västmanländska landstinget 140 miljoner i förlorade intäkter. Pengar som man måste spara in på andra håll inom verksamheten. Var återstår att se men en tuff framtid väntar sjukvården i länet. Igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".