Martin Adler dödad

Journalisten och fotografen Martin Adler från Västerås sköts i går ihjäl i Somalias huvudstad Mogadishu.

Han bevakade en demonstration med drygt 5000 deltagare, som protesterade mot grannlandet Etiopiens inblandning i Somalia, då han fick ett skott i bröstet och föll ihop.

Martin Adler har i många år rapporterat från svåra konflikter runt om i världen, och var en av Sveriges och världens mest ansedda journalister.

Han letade ständigt efter vad han kallade svarta hål på världskartan för att resa dit. Sudan och östra Kongo var målen 2005.

”Dö kan man ju göra var som helst. Men man kan eliminera 90 procent av riskerna”, sade han och menade genom att förbereda sig minutiöst men också hålla huvudet kallt.

Somalia hade Martin besökt under den allra värsta krigsherretiden. När han blev skjuten stod han vid ett torg för att betrakta en demonstration av Mogadishubor som firade att staden var fredlig och enad igen efter 15 år; faran var betydligt mindre än vid andra uppdrag.

Möjligen var mordet en provokation från en sympatisör till en krigsherre.

Ibland fick Martin Adler uppleva lyckan att hans arbete ledde till snabba förbättringar. Som när ett reportage om kvinnor i Bangladesh som angripits med syra i ansiktet ledde till att läsare skickade pengar till plastikkirurgi.

Men för det mesta hade bilderna mer långsiktig verkan för att ”skapa opinion och leda till verklig förändring”, sade han och jämförde sitt jobb med läkarnas.

Hans rykte var i stigande. År 2001 fick han Amnesty Internationals mediapris för reportage om människohandel i Kina och 2004 Rory Peck-priset för sin film om amerikanska soldater i irakiska Samarra.

Han växte upp i Västerås med brittisk mor och svensk far, studerade antropologi i London och blev sedan fotograferande och skrivande journalist. Han hade hustru och två döttrar.

Martin Adler blev 47 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".