Man dog efter blodtransfusion

En patient på Centrallasarettet i Västerås har avlidit efter en blodtransfusion, där blodet var bakteriesmittat av streptokocker.
Den äldre mannen vårdades vid Centrallasarettet i Västerås för en blodsjukdom och i behandlingen ingick bland annat blodtransfusioner. I samband med en blodtransfusioner blev mannen plötsligt mycket dålig och avled senare. Då upptäcktes att mannen fått en blodförgiftning och att blodet mannen fått var smittat av en ganska sällsynt typ av streptokocker, och det var just det som gjorde att man kunde spåra smittan till ett parti blod som kommit från blodcentralen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Blodet hade inte kontrollerats i Västerås och det tillhör inte heller rutinerna säger Rolf Jansson. Han säger att det trots det inträffade är säkert med blodtransfusioner vid Centrallasarettet i Västerås.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista