Fler gör avdrag för ombyggnad i länet

Det är ovanligt många som gör avdrag på skatten för att bygga om hemma.

5500 västmanlänningar sökte i år så kallat ROT-avdrag, avdrag för reparation, ombyggnad och tillbyggnad av bostad.

Det är ungefär 20 procent fler än vid förra ROT-avdragsperioden 1998. Andreas Elvén, kontorschef på Skattemyndigheterna i Västerås, ser positivt på den oväntat höga siffran:

- Alla parter vinner ju på ROT-avdraget. Hushållen vinner genom att du får en lägre kostnad för de reparationsutgifter du har. Staten vinner på att de pengar som kommer in på de här jobben sker i form av moms och arbetsgivaravgifter på de löner som betalas till hantverkarna. Byggföretagen vinner ju också på det genom att de kan konkurrera under seriösa villkor, alltså att man inte riskerar att behöva konkurrera med sådana som utför jobb svart. Hantverkarna som är anställda på byggföretagen vinner också på det eftersom deras löner som betalas ut sker på rätt sätt, vilket då är pensionsgrundande.

Men även om både Skatteverket och Byggbranschen är positiva till systemet som prövades för första gången 1993, är det inte säkert att det blir permanent. Det finns i dag inget som tyder på att avdragsperioden kommer att förlängas, men Andreas Elvén utesluter inte att ROT-avdraget återkommer i framtiden.

- Men det är ju en politisk fråga som man måste ta ställning till, säger Andreas Elvén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".