Hörselskadade kräver bättre hjälp

Nu ställer Hörselskadades riksförbund i Västmanland krav på politikerna om förändringar och förbättringar för de hörselskadade både inom skola och arbetsliv.

Sven Olsson som är engagerad både i distrikstförbundet och sekreterare i HRF Västerås tycker bland annat att landstinget inte riktigt haft överblick över dom hörselskadade barnens situation.

- Det finns ungefär 200 hörselskadade barn i Västmanland och landstinget har inte haft koll på vilka dessa är och vilka behov dom har av exempelvis speciell undervisning, säger Sven Olsson.

HRF i Västmanland är inte heller nöjda med att vissa offentliga lokaler saknar teleslingor som hjälper hörselskadade att ta del och medverka i exempelvis stormöten.

Man menar också att med bättre hörselrehablilitering, av exempelvis lärare, skulle spara samhället ungefär 80 000 kronor per person och år om man nu kan undvika förtidspensionering.

Dessutom vill man ha bort den avgift på 15 procent som en patient måste betala vid inköp av hörapparat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".