Nu är alla passagerare under luppen

Nu har övervakningskamerorna satts upp i samtliga VL:s bussar i Västerås. Kamerorna rullar på kvällar och nätter, och tanken är avskräcka eventuella rånare och våldsverkare, så att passagerare och chaufförer ska kunna känna sej trygga.
- Det kan jag inte säga något emot när det gäller kvällar och nattetid. Det är ju då som det händer saker. Det säger en av busspassagerarna Inger Brandkvist.

I tillståndet från länsstyrelsen står det att VL inte får filma på dagtid. Först efter kl 1900 på kvällen är det ok. Det finns också restriktioner för hur bilderna ska lagras. Men en sådan invändning att det kan finnas passagerare som känner sej övervakade, har inte hindrat länsstyrelsen från att ge tillstånd till de här kamerorna.
Justitiekanslern som ytterst är den som sätter nivån i Sverige, har så småningom accepterat fler kameror i samhället. Bussar är bara det senaste exemplet. Tidigare har taxibilar fått tillstånd att sätta upp kameror i bilarna.
- Lagen är densamma men praxis har förändrats. Helt klart ger vi tillstånd till fler kameror i dag än för några år sen, säger Bertil Ovemark på länsstyrelsen Västmanland.
Frågetecknen som finns handlar om passagerarnas integritet. Även om VL inte visar dom här bilderna för vem som helst så kan det finnas passagerare som tycker det är obehagligt att registreras på bild. Inger Brandkvist är dock inte en av dem.
- Är man själv okej tycker man väl inte att det är så... , säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".