Snabba pengar via SMS-lån kan leda till kronofogden

Snabba SMS-lån kan bli skuldfälla

Att låna pengar via SMS är något som på kort tid har blivit populärt, framför allt bland yngre. Det går snabbt och är enkelt - pengarna kommer inom en kvart.

Problemet är bara att det är mycket höga räntor - och många av låntagarna finns redan i kronofogdens register.

- Sedan ungefär en månad tillbaka ser vi på Kronofogdemyndigheten de första ansökningarna om SMS-lånen, säger Anneli Cederoth-Högberg, presstalesman på Kronofogdemyndigheten i Gävle, som har hand om betalningsförelägganden i Västmanland.

- Det finns två risker i det här när det är spelare som behöver låna pengar snabbt. Dels måste de betala för sitt spelande, sedan måste man betala tillbaka lånet, säger Anneli Cederoth-Högberg.

- Det är personer som redan har betalningsanmärkningar, alltså skulder.

- Företaget som lånar ut lånar ut till personer som inte får låna på annat håll, säger Anneli Cederroth-Högberg till P4 Västmanland.

Det rör sig om lån på 1 000-3 000 kronor och en faställd återbetalningsavgift. Den som lånar 3 000 får betala en avgift på 600 kronor; det motsvarar en effektiv årsränta på 792 procent, enligt Anneli Cederroth-Högberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".