Båtägare vill ha sina båtar ifred.

Båtägare på nattliga spaningspass

De många stölderna av båtar och föremål från förtöjda båtar vid småbåtshamnen på Tegeludden i Västerås har gjort att båtägarna nu tagit saken i egna händer.

De har bildat en Båtsamverkans-grupp, och turas nu om att från ett utsiktstorn hålla nattvakt över bryggor och båtar.

Polisen ser positivt på initiativet.

Båtägaren Lena Håkansson tog initiativ till gruppen, när hon tröttnat på de upprepade stölderna vid småbåtshamnen på Tegeludden i Västerås:

- Vi har blivit less på att komma ner till hamnen och upptäcka att vi har haft inbrott!

För två år sedan råkade hon ut för tre inbrott i båten, och dessutom hann hela båten bli stulen innan den hann tas upp på hösten.

Enligt Båtsamverkan har de nattliga spaningarna gett resultat.

Under år 2005 inkom elva anmälningar om stölder eller inbrott nere vid Tegeludden. Hittills i år är motsvarande siffra endast en anmälan.

Västerås närpolischef Rolf Söderberg är positivt inställd till samverkansgrupper.

Han menar att polisen fått minskade resurser, och att man inte hinner vara överallt.

- Statsmakterna har ytterst kommit till den insikten att polisen, vi kan inte, vi skall inte och vi kommer aldrig att kunna göra allt, utan vi måste samverka med andra intressenter som kanske i vissa delar har bättre kompetens än vad vi har på vissa områden, säger Söderberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".