Psykiatrin i Västmanland får bakläxa

Psykiatrin i Västmanland har, enligt Rikspolisstyrelsen, varit dålig på att följa den nuvarande vapenlagen som säger att alla patienter som antas vara olämpliga att ha vapen ska anmälas till polisen.

I Västmanland har det under de senaste sex åren bara kommit in 34 anmälningar till polisen.

Claes Johansson, vapensakkunnig på rikspolisstyrelsen, säger till P4 Västmanland att med tanke på att det kommit in så få anmälningar så har Landstinget Västmanland nog inte följt vapenlagen i den utsträckning, de borde ha gjort.

En orsak till de få anmälningarna kan vara att läkarna är rädda om sin relation till patienterna. Men Claes Johansson menar att vapenlagen är en säkerhetslagstiftning och det viktigaste av allt måste vara att skydda tredje man. 

- Det måste ha företräde före en försämrad relation till patienten, säger Claes Johansson. 

Som svar på kritiken säger Carl-Göran Carlsson, tillförordnad divisionschef för rättspsykiatrin vid Landstinget Västmanland, att en del läkare kan uppleva det som bekymmersamt att anmäla sina patienter för vapenkontroll och att det finns brister i tolkningen av den nuvarande vapenlagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".