Ingen självklarhet att kunna simma

I går kväll drunknade en 29-årig man i Surahammar efter att gummiflotten som han och hans vänner satt i, kantrade 25 meter från bryggan på en badplats. Mannen, som flytt till Sverige från Afghanistan, kunde inte simma.

Och att kunna simma är ingen självklarhet. Bland både barn och vuxna finns det brister på det här området.

- De flesta vuxna, ursvenskar så att säga, kan simma. Men invandringen har gjort att vi inte har riktigt koll på det här och det borde sociala sidan undersöka och tipsa om möjligheterna, säger Jan Andersson ordförande för Svenska Livräddningssällskapet i Västmanlands län.

Efter neddragningar på 1990-talet var det bara drygt hälften av alla skolor som hade simundervisning för barn, enligt Svenska Livräddningssällskapets statistik. Detta trots att skolan har ansvaret för elevernas simundervisning enligt skolplanen från 1994.

Nu har kommunerna bättrat sig något, men förra året var det ändå bara drygt 70 % av alla skolor i Sverige som hade simundervisning. Och med kunskaperna är det sådär. 20 % av eleverna på mellanstadiet klarar inte kravet på simkunnighet för sin åldersgrupp. 200 meter ska man kunna simma då.

När det gäller vuxna är det alltså ofta utlandsfödda som saknar kunskap. Jan Andersson tycker att kommuner och myndigheter borde bli bättre på att informera nya svenskar.

- De som har kontakt med dem måste ge dem informationen om möjligheten att få lära sig simma och om skyldigheten att man inte åker båt eller är på djupt vatten utan att kunna simma eller utan flytväst, säger Jan Andersson.

Det handlar alltså om mer än att bara kunna simma. Bad- och båtvett talar Jan Andersson om. Många vet inte att det till exempel finns flytvästar att låna gratis från Livräddningssällskapet på fem olika platser i länet - i Arboga, Heby/Tärnsjö, Köping, Sala och Västerås.

När det gäller simundervisning för vuxna i länets kommuner, tycker Jan Andersson att mer kan göras.

- Det har förekommit men inte i den omfattning som vore nödvändigt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".