Skärpning av vapenlagen

I dag lördag, den första juli, kommer en skärpning av vapenlagen. Från och med nu har alla behandlande läkare anmälningsskyldighet.

Enligt den tidigare lagstiftningen var det bara patienter som vårdades för en psykiskstörning som skulle anmälas till polisen om läkaren misstänkte att personen ifråga var olämplig att inneha vapen. Och då inkom endast 34 anmälningar under dom senaste sex åren. Men eftersom den nya lagstiftningen innefattar anmälningsskyldighet för även familjeläkare så borde inte lagen bli lika svårtolkad i framtiden tycker Lena Höök, controler på Landstinget Västmanland.
Även Rikspolisstyrelsen, som anser att Västmanlands Landsting varit dåliga på att anmäla personer som kan antas vara olämpliga att inneha vapen, välkommnar den nya lagstiftningen och dom ökande antalet anmälningar som borde komma in säger Claes Johansson, vapensakkunnig på Rikspolisstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".