Litet kvalster - stort bekymmer för biodlare

Varroakvalster, som suger bin och dess larver på kroppsvätska, finns i dag i alla västmanländska bisamhällen.

Resultatet blir missbildade bin som inte kan arbeta tillräckligt hårt och i värsta fall kan kvalsterangreppet slå ut ett hela bisamhällen.

Åke Sandin, ordförande i Salaortens Biodlarförening och bisjukdomsansvarig i Västmanlands läns biodlardistrikt, vill inte kalla det kris, men är orolig för biodlingen i länet.

- Jag vet två här i Sala som har haft en hyfsad bigård på mellan 15 och 25 samhällen som har slagits ut under en vintersäsong. De har kunnat levt på våren och när de kommit dit nästa gång har bina varit döda eller borta. De orkar inte börja om från början igen.

Åke Sandin hade själv fyra samhällen som kollapsade under vintern.

- Det känns inte bra, man tänker vad har jag gjort för fel. Och man behöver inte ha gjort något fel, utan det blir så ändå. Men man känner sig ändå lite halvtaskig att kanske ha orsakat ett samhälles död.

Kvalstret bekämpas ofta med myrsyra, mjölksyra eller oxalsyra, ämnen som kvalstret är känsligt för men som bina inte påverkas särskilt mycket av. Problemet är att det inte finns någon metod som gör att kvalstret försvinner helt. Det enda en biodlare kan göra är att försöka se till att parasiterna inte förökar sig och tar över bisamhället helt och hållet.

Det finns idag inget som tyder på att biodlarna någonsin kommer att bli av med varroakvalstret, men Åke Sandin tror ändå inte att biodlingen i länet kommer att upphöra helt, men han säger att han är rädd att den kommer att minska drastiskt i framtiden.

Förutom att det är ledsamt för en biodlare när bin dör, så för varroaangreppen fler problem med sig. Det blir naturligtvis färre bin, och därmed också mindre mängd honung till de svenska honungskonsumenterna. Men det påverkar också de som gillar frukt och bär, eftersom det blir mindre av även den varan när det inte finns lika många bin som kan pollinera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".