Många återfaller i brott

Fyra av tio som avtjänat ett fängelsestraff, eller fått sin frihet begränsad på annat sätt, återfaller inom tre år. Men bland personer som fått elektronisk övervakning, eller så kallad fotboja, är återfallsfrekvensen låg. Det visar en undersökning som kriminalvården gjort på alla som frigavs mellan 1994 och 1999.
Återfallsfrekvensen är som högst när det gäller stöldbrott och då är det medelålders män med tidigare fängelsestraff bakom sig som återfaller - nästan 9 av 10, ofta narkotikamissbrukare. Systemet med elektronisk övervakning började på försök 1994, och då var det bara 82 personer som dömdes till fotboja. Under de här åren återföll bara 4 procent inom ett år. 1997 blev försöket riksomfattande och 3 000 personer dömdes till elektronisk övervakning. Men trots att gruppen ötökades så dramatiskt påverkade det inte återfallsfrekvensen som låg kvar på samma låga nivå som -95. Den största gruppen som döms till elektronisk övervakning är rattfyllerister, en grupp som överhuvudtaget sällan döms till kriminalvård igen, vilket gör att det är svårt att säga om det är just straffet i sig som ger verkan. Men även våldsbrottslingar med fotboja är en stor grupp och även hos dem återfaller mycket få. Något som också påverkar statistiken är att många av de som dömts till fotboja inte straffats förut. Det visar alltså klart i undersökningen att det är de som tidigare dömts till fängelsestraff som oftast återfaller.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista