Fortsatta problem med dubbeldäckare

SJ har fortfarande problem med tvåvåningstågen som bland annat trafikerar Mälardalen.

Sedan drygt två veckor tillbaka går dubbeldäckarna sträckan Stockholm-Göteborg och det har lett till det ena förseningskaoset efter det andra, på grund av krångel med dörrarna.

Senaste helgen var inget undantag, och så här beskriver resenären Paula Andersson jakten efter en fungerande dörr för att överhuvudtaget komma ombord på tåget:

- Det var inte många som fungerade, verkligen inte, utan man fick springa längs tåget tills man hittade någon. Det var fler som var trasiga än fungerade kändes det som.

De franska tvåvåningstågen har varit ett olycksbarn hos SJ ända från början. Efter ständigt krångel med dörrarna togs det bort från Svealandsbanan och fungerade sedan hyfsat i Mälardalen, på lite kortare sträckor.

Men Stockholm-Göteborg är ingen kort sträcka, och sedan tvåvåningstågen nu har ersatt Intercity-tågen på den sträckan, har problemen med dörrarna återuppstått.

SJ:s informatör Edvard Lindh är medveten om problemen:

- Vi trodde nog att vi hade fått problemen under kontroll. Vi har ju arbetat väldigt intensivt, framför allt under vintern och våren här, men det var inte tillräckligt bra.

Den lösning som ligger närmast till hands är att man åter flyttar dubbeldäckarna till någon kortare sträcka och låter intercity eller något regionaltåg gå mellan Stockholm och Göteborg. Enligt SJ så är målsättningen att så ska ske nu i juli, men några löften vill man inte ge innan man utrett problemet.

Paula Andersson, som skulle till Uddevalla i helgen, säger att det dröjer innan hon åker tvåvåningståget igen.

- Inte förrän man vet att det fungerar, sedan är det ju svårt att exakt välja om man måste till någon viss destination, men man ska försöka undvika det i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista