Kort men intensiv jordgubbssäsong i länet

Nu är jordgubbsplockningen i full gång i Västmanland. Och det gäller att hålla sig framme om man vill få del av de åtråvärda gubbarna.

Jordgubbssäsongen kommer nämligen att bli kort, varnar odlaren Stefan Kallin i Backa mellan Heby och Runhällen.

- Värmeböljan tidigare gjorde att jordgubbarna fick en väldigt kort blomningsperiod, bara på några dagar. Det betyder att bären kommer mer koncentrerat, säger Stefan Kallin.

- Många kanske packar husvagnen och sticker iväg nu när det är varmt, och sedan när de kommer hem vill de plocka jordgubbar. Men då är risken stor att det inte finns några kvar, fortsätter han.

Någon större konkurrens om de som plockar själva är det inte idag. För 10-15 år sedan fanns det drygt 20 gårdar som odlade både för försäljning och självplock i länet. Nu är bara två kvar.

Odlingarna har fått konkurrens från andra länder och från södra Sverige, där många gårdar slagits ihop till större enheter.

- Det är klart att många köper lådor som kostar 10 kronor litern. Men det blir ju svårt för mig om de kan sälja billigare än vad jag kan ta för självplock, säger Stefan Kallin.

Han menar att de som plockar tillhör en grupp som är ute efter en upplevelse eller som tycker det känns bättre att plocka bär som man vet var de kommer ifrån.

- Det som säljs är ju ofta den tåliga Hanoi som inte smakar särskilt mycket. Men många konsumenter bryr sig inte om skillnaden på jordgubbar och jordgubbar, priset styr istället, menar Stefan Kallin.

Ett problem är också att vi plockar mindre för eget bruk, i takt med att vi har slutat göra egen sylt och saft.

- Det är en förlorad generation. Jag minns tanterna som plockade sju hinkar fulla för 10 år sedan, de finns inte längre. Nu plockar folk bara det de ska äta upp på en gång, säger Stefan kallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".