Hos en del besökare på Power Meet tar "powern" slut innan dagen är till ända.

Samarbete ger bättre Power Meet

I morgon invaderas Västerås av tusentals bilentusiaster, när den 29:e upplagan av Power Meet brummar igång.

Det betyder blänkande krom och folkfest - men också nedskräpning, ordningsproblem och fylleri.

Men det har blivit bättre sedan myndigheterna och andra inblandade för ett par år sedan tog ett samlat grepp över evenemanget.

Samarbetet väcker intresse på andra håll i Sverige; nu pratar man om ”Västerås-modellen”.

- Då bestämdes det att det här ska vi göra. Det här är någonting vi vill satsa på inom staden, och då fick man myndighterna med sig. Nu känns det verkligen som att alla har samma mål, säger Monica Westlund, Västerås stads samordnare för Power Meet.

Det var efter stort missnöje från bland annat polisen och räddningstjänsten, och efter ett hot från arrangören att flytta arrangemanget till annan ort som Västerås stad sammankallade de inblandade - exempelvis polisen, räddningstjänsten, arrangören för Power Meet, försäljare och företag.

De tog sedan fram en gemensam plan för genomförandet av evenemanget och samarbetet har varit lyckat.

Så pass lyckat att det väckt intresse även på många andra ställen runt om i Sverige.

- Allt finns dokumenterat i den här planen. Och det gäller polisiära insatser, utryckningsvägar. Ambulansen har stor nytta av att om det händer stora olycka vet de vart de ska åka, eftersom det finns positioner angivna på en karta, berättar Monica Westlund.

- Vi kan kalla det här en typ av ”Västerås-modell”, och det är flera kommuner som har hört av sig och vill följa vårt exempel att samordna de resurser som finns inför större evenemang.

- Och det känns ju roligt att kunna gå i bräschen för en sådan här sak, säger Monica Westlund till P4 Västmanland.

Men bland västeråstarna går åsikterna om Power Meet fortfarande isär. Några exempel:

- Det är väl kul!

- Det är mycket bilar då och mycket stök, men det är ganska kul att kolla på alla bilar.

- Jag tycker att det är missuppfattat. Många tror att när cruisingen drar till sig så jäkla mycket fylla och det är skräpigt och det ser för jävligt ut - det är inte ens förknippat, det har inget med Power Meet att göra. Det är en bieffekt.

- Jag tycker inte om Power Meet. Jag stannar inne eller åker bort. Det är stökigt och fulla, otrevliga människor med sydstatsflaggor. Usch!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".