Många hatbrott i Västmanland

Fler hatbrott - dvs brott med rasistiska, nazistiska eller homofobiska motiv - anmäls i Västmanland än i många andra delar av Sverige. Det visar 2005 års statistik från Brotts-förebyggande rådet.

Under förra året anmäldes 131 hatbrott i Västmanländs län. I år har hittills 41 anmälningar kommit in.

Polisen i länet har också märkt av en ökad aktivitet från högerextremistiska grupper

Men Börje Strömberg, informationsansvarig hos polisen i Västmanland, tror inte att orsaken till de många hatbrotten är att västmanlänningarna är mer fördomsfulla än andra.

- Jag tror mer det beror på att vi arbetar mer strukturerat och är mer observanta på om det finns hatmotiv bakom de anmälningar som kommer in, säger Börje Strömberg.

Vad gör polisen då för att bekämpa hatbrotten?

-  Redan 2003 så gjorde nuvarande biträdande länspolismästare Karl-Åke Pettersson en handlingsplan för hur man främst skulle förbättra stödet till offer för homofobiska brott.

- Det har sedan legat till grund för arbetet vidare. Varje månad har vi en träff tillsammans med åklagarmyndigheten och Säpo, där vi går igenom alla anmälningar som har den här typen av motiv, säger Börje Strömberg till P4 Västmanland.

Han påpekar också att hatbrott måste bekämpas av alla, inte bara av polisen.

- Vi får inte se mellan fingrarna på att folk skriker ”svartskalle” efter varandra och att man på något vis attackerar varandra av den här anledningen.

- Polisen kan bara gripa in när det redan har gjorts, men man måste ändra synen i hela samhället på det, säger Börje Strömberg.

Under fjolåret anmäldes många hatbrott även i Stockholm, Örebro och Södermanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".