Arbogas räddningstjänst inte sämst

Räddningstjänsten i Arboga är Sveriges minst effektiva, visar en ny doktorsavhandling gjord vid Göteborgs universitet. Men det är inte det samma som att vara sämst, det säger Arbogas ställföreträdande räddningschef Thomas Fransson till P4 Västmanland.
I doktorsavhandlingen, som gjordes på uppdrag av Räddningsverket, tog man hänsyn till till exempel antal brandmän, fordon och deras förmåga att släcka bränder. Resultatet visar att Arboga har lägst effektivitet av landets alla kommuner av räddningstjänsterna med heltidsanställd personal. I Arboga arbetar totalt 19 brandmän i skift och fyra man finns på stationen dygnet runt. Utslaget på de 13.000 invånare som bor i Arboga så blir det mycket pengar per skattebetalare. Men man kan inte prata om kostnadseffektivitet när det gäller Räddningstjänsten, säger Thomas Fransson till P4 Västmanland. - En brand i Arboga är lika illa som en brand i Stockholm, och då måste även vi vara folk så vi klarar oss, däger Thomas Fransson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".