Vårdchef i Västerås positiv till granskning

Efter Socialstyrelsens granskning av en gruppbostad i Västerås ställs krav på bättre dokumentation och kommunikation mellan personalen. Lilian Andersson är utvecklingsledare på ProAros, det kommunala bolag som sköter äldreomsorgen i Västerås, och hon välkomnar att Socialstyrelsen granskar dem.

- Det är bra att vi blir granskade och att det sker neutralt. Vi kommer också att granska vår egen verksamhet, bland annat dokumentationen.

Personalen utbildas i att föra journal över hur de boende mår, men som fackförbundet Kommunal påpekar är det ofta stressigt för de som jobbar i vården. Lilian Andersson säger att tiden ska räcka till, och berättar att personalen själv planerar sin arbetstid i ett dataprogram.

- Där ska man lägga in speciell tid för dokumentation, så jag anser att det finns tid för det.

Kommunernas verksamheter har ofta hårda budgetkrav och knapphändigt med personal, menar fackförbundet Kommunal. Men Lilian Andersson tycker inte deras organisation har skurits ner för mycket.

- Den viktigaste delen är att våra brukare är nöjda med vården. Vi mäter en gång om året och har ett bra resultat. Om brukarna får den vård de behöver kan vi känna oss ganska godkända, säger Lilian Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".