Power Meet resurskrävande för polisen

En stor summa pengar går åt för polisens bevakning av bilträffen Power Meet i Västerås, som startar under torsdagen. 

Kostnader som inte ersätts.

- I polismannatjänster, årsarbetskrafter, så är det ju tre och en halv polisman som man skulle kunna avlöna med det, säger polisens kommenderingschef Leif Cederberg.

Att behöva lägga så stora resurser på ett enda evenemang är inget som gläjder polisen.

- Det värsta, det är ju kostnaderna naturligtvis, och att vi måste ta in folk som är lediga. Man förstör deras fritid och så vidare, säger Leif Cederberg, polisens kommenderingschef under Power Meet, till P4 Västmanland.

Kostnaderna för polisens bevakning av förra årets Power Meet var cirka 1,4 miljoner kronor - pengar som man skulle kunna avlöna tre och en halv polisman för i ett år, enligt Cederberg.

- Och det har man lite svårt att tolerera. Därtill förekommer det ju massor med saker som innebär att vi måste ingripa , säger Leif Cederberg.

Polisen i Västmanland har tredubblat sin stryrka under Power Meet och för att klara av det får många polismän avbryta sin semester.

Även inför året fest förväntar sig polisen att fyllecellen fylls av överglada bilentusiaster och att en hel del åker dit för rattfylleri.

Polisen i Västmanland har under senaste åren höjt rösten för att få ersättning för de resurser man tvingas lägga ner på Power Meet, men utan att få gehör.

Ett problem är att man inte helller kan ställa några krav på ersättning.

-Jadå, det har har diskuterats och stött och blötts. Om man tar själva cruisingen så är det ju en spontan sak som inträffar, och det är ingen arrangör som står bakom den.

- Arrangören håller till på Johannisbergs flygfält. Det ligger utanför detaljplanerat område, och där har polisen inga möjligheter att ålägga några kostnader för arrangören.

- Så det är svårt juridiskt sett svårt att hitta någon som ska vara betalningsansvarig för det här, säger Leif Cederberg.

Men har polisen längre fram möjlighter att få ersättning för de resurser man lägger ner på Power Meet?

- Ja, jag vet ju att det har tagits ut avgifter av andra myndigheter på andra ställen och med andra arrangörer.

- Men samtidigt är det ju så att där det blir arrangemang på det sättet och polisen ska ha full kostnadsersättning, där kanske det blir lite svårigheter att arrangera olika evenemang.

- Det är väl.. det är både och, säger Leif Cederberg, polisens kommenderingschef under Power Meet, till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".