Stor brandrisk i skog och mark

Det är skönt med solen och värmen vi har nu, men det innebär också faror. Just nu är det mycket torrt i skog och mark så det gäller att se upp vart och hur man eldar.

- Den som eldar eller grillar har alltid ansvar för att det man gör, inte skapar en brand, säger Fredrik Eriksson, brandingenjör på Mälardalens Brand- och Räddningsförbund, till P4 Västmanland.

Även om det kommer kortare regnskurar lite då och då, ska man inte ta det som någon säkerhet för att det inte är någon brandrisk, eftersom det vattnet aldrig hinner sjunka ner ordentlig i marken när det är varmt ute. Och framför allt under träd kan det fortfarande var lika torrt som före regnskuren.

I dag har var och varannan bil katalysator, och om man har en sådan bil så bör man inte parkera bilen på gräs. Eftersom  värmen under bilen kan göra att det tar eld.

Fredrik Eriksson manar också till försiktighet vid användning av engångsgrillar, eftersom även de blir väldigt varma under. Och när man grillar så bör man använda grillkol och undvika att elda med vedträn.

Om värmen håller i sig kan Räddningsverket utfärda eldningsförbud. I vanliga fall kan man bli åtalad om man orskar en brandolycka. Men när eldningsförbud råder så räcker det att man bara eldar för att riskera att bli åtalad, även om det inte uppstår någon brandfarlig situation, säger Fredrik Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".