Västerås flygplats får snart besked

Inom två veckor ska Västerås flygplats få besked om Ryan Air slutar flyga från Västerås, enligt flygplatsledningen. Ryan Air har hotat att lägga ner linjen om flygskatten införs.

Efter ett riksdagsbeslut i våras var det meningen att skatten skulle införas redan 1:a juli, men nu är det oklart om det blir någon flygskatt överhuvudtaget, eftersom det kan strida mot EU:s konkurrensregler att ge vissa flygplatser i norra Sverige lägre skatt än andra.

Det formella beslutet om flygskatt väntas inte förrän i höst, men Västerås flygplats kommer att få sin dom tidigare, säger Ann-Charlotte Knaust ställföreträdande chef på Västerås flyplats.

Men trots allt hoppas personalen fortfarande på Västerås flygplats, att åtminstone en av de två dagliga flygturerna till London blir kvar. Men Ryan Air verkar ha tröttnat och hotar till och med att sluta flyga helt från Sverige.

-Ja, det uttalandet kommer ju från Michael O’Leary som är vd för Ryan Air och han är ju väldigt trött på Sverige så jag kan tänka mig att det är ett utfall från honom. Att det kanske inte är så allvarligt menat, för trots allt så är Ryan Air ett kommersiellt flygbolag.

- Ryan Air har tre scenarier, och de är ju: att lägga ner hela verkamheten i Sverige, delar av den det vill säga Malmö, Göteborg och Västerås, eller fortsätta som det är nu, berättar Ann-Charlotte Knaust.

Om Ryan Air försvinner innebär det ännu större personalminskningar än de som tidigare aviserats för att råda bot på flygplatsens dåliga ekonomi. Men ingen vet idag med säkerhet hur det blir och personalen är förstås orolig. Och även många passagerare.

-Ja, om de ska eventuellt åka i höst så är de ju oroliga att boka härifrån nu ifall det inte finns någon linje då. Det sker dagligen nu för incheckningspersonalen, att passagerarna frågar, men vi säger att vi kör på tills annat sägs, säger Ann-Charlotte Knaust, ställföreträdande flygplatschef på Västerås flygplats, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".