Personaldirektör Eva Little tycker att ungdomarna har haft tur.

Västerås stad om missnöjda ungdomarna: "De har dragit en vinstlott"

Ett missförstånd - så kommenterar Västerås stad kritiken mot att några flickor i 16-årsåldern bara tjänar 20 respektive 34 kronor i timmen för jobbet på en McDonalds-restaurang.

Västerås Stad betalar lönen, och använder här - som många andra kommuner - ett löneavtal som kallas sommarsysselsättning.

Eva Little, personaldirektör inom Västerås stad, anser att ungdomarna ska vara nöjda.

Hon anser att uppmärksamheten kring det hela är överdriven.

- Den bygger på ett missförstånd, de har inte haft jobb där utan delaktiga i sommarsysselsättning. Under sex timmar per dag får man prova på ett jobb och se vad det kan betyda att jobba, säger Eva Little till P4 Västmanland.

Hon delar inte fackförbundets inställning att den här typen av anställning bara ska användas i kommunens egna verksamheter, och inte i kommersiella företag.

- Jag tycker det är fantastiskt när företag kan ta ett socialt ansvar så som McDonalds i det här fallet har gjort. Jag tycker det är positivt.

Eva Little menar att ungdomarnas missnöje bygger på ett missförstånd:

- De skulle inte ha kunnat få de löner som de tror sig kunna få, de har blivit felinformerade skulle jag vilja påstå.

Det är inte alla ungdomar som får möjlighet att prova på jobb på det här sättet; därför tycker hon att de ska vara nöjda.

- De har dragit en vinstlott på det sättet kan man säga, säger Eva Little, personaldirektör inom Västerås stad, till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".